Tribidrag & Crljenak Kaštelanski…okrugli stol…

Danas je bija vrlo emocijonalni dan u gradskoj vjećnici Grada Kaštela. Naši uvaženi i svjetski poznati profesori dr. Edi Maletić i dr. Ivan Pejić su u svoje ime objasnili zašto je Tribidrag nosioc naziva istoimene loze a sinonimi su Primitivo, Zinfandel, Pribidrag, Kratošija i Crljenak Kaštelanski. Profesori su na jedan vrlo stručan i razumljiv način pojasnili zbog čega je Tribidrag nosioc naziva istoimene loze a ostali su sinonimi.

IMG_3588

U uvodnom izlaganji profesori su do u detalje objasnili metodologiju principa izbora Tribidraga kao nosioca naziva iste loze.

IMG_3587 IMG_3589 IMG_3590 IMG_3591

Naglašeno je da nema a ma nikakve prepreke da se od sada važuči sinonim Crljenak Kaštelanski i dalje koristi kod etiketiranja boca istoimenog vina.

IMG_3594 IMG_3595 IMG_3596

Naziv Tribidrag je samo nosioc istoimene loze u naučnim krugovima i literaturi a nema nikakvih prepreka za korištenje sinonima u poslovne svrhe.

IMG_3598

Dio auditorija nije bija zadovoljan sa tim objašnjenjem a i Gradonačelnik se u umjerenom tonu kritički osvrnija na to a po mojoj procjeni on nima pojma o čemu govori tako da njegovo mišljenje nije bilo relevantno. Tipični politički govor niti je piškija niti je kakija.

IMG_3599

Nekoliko govornika je više sa emocijonalne nego naučne strane bilo protiv mišljenja od uvaženih profesora.

IMG_3601

Jedan govornik je napomenija da je na jednom kongresu u Zagrebu bilo predloženo da se vinari prilagode novo nastaloj situaciji i da prihvate Tribidrag kao univerzalni naziv za dalji biznis. dr. Pejić je rekao da je to bilo osobno mišljenje dotične gospođe koja je bila moderator tog kongresa u Zagrebu.

Njegovo osobno mišljenje je da se Kaštelani trebaju držati naziva CK jer imaju veliku prednost pošto se naziv loze podudara sa geografskim položajem vinograda a to je ogromna prednost i velika dodatna marketiška vrijednost.

IMG_3602-001

Moja malenkost je ukazala na probleme koji se pojavljuju kod uporabe imena Tribidrag od strane velikih vinskih igrača a moja je bojazan da bi se njihovom agresivnom marketinškom kampanjom moglo naškodit brandu Crljenak Kaštelanski pogotovo zbog činjenice da je vrlo malo vinogradara i vinara iz Kaštela koji puštaju u promet Crljenak Kaštelanski. Naime cijelokupna proizvodnja Tribidraga je veča od proizvodnje Crljenka Kaštelanskog iz Kaštela. Sa tendencijom širenja nasada.

IMG_3603

Napomenija sam da je rascijepkanost Kaštelanskih vinara štetna za imago Crljenka Kaštelanskog. Naime u Kaštelima postoje čak dvije udruge proizvođača Crljenka Kaštelaskog a to je po meni sramota da se ne mogu dogovorit i da svi zajedno nastupe na tom vrlo skučenom ali zato vrlo interesantnom tržištu vina.

IMG_3604

Ja sam osobno predlagao a dobija sam i podršku Kalifornijskih uvoznika vina iz država u našem okruženju da se na Američko tržište pokuša plasirat jedan couvee od Crljenka Kaštelanskog koji bi bio prvorazredni izvozni proizvod a gdje bi mnogi Kaštelanski vinogradari i vinari sa svojim proporcijonalnim udjelom mogli participirat. Ali je očito da je to za Kaštela naučna fantastika.

IMG_3605

Bilo je toliko emocija da su neki rekli da im je jedini brand koji Kaštela imaju ukraden.

IMG_3606

Od strane predstavnika Županije SD i travel agencija je pozitivno reagirano i data je podrška vinarima da ostanu na svome nazivu CK i da se bore za još veču kvalitetu i još bolju ponudu za wine tasting programe za mnoge agencije iz Splita. Vrlo pozitivan komentar.

IMG_3607

Ali ima i druga strana medalje u nevezanom razgovoru sa vinarima koji proizvode Crljenak Kaštelanski sam došao da zaključka da za to nema straha jer svi vjeruju u brand i u svoju kvalitetu a zakonom im je zagarantirana sloboda postavljanja imena CK na etiketu. Njima predstoji samo borba za tržište i za poslovni boljitak svojih vinarija.

IMG_3608

Sve u svemu situacija je bila vrlo nezgodna i žao mi je profesora koji jedan dio auditorija nisu mogli uvjerit u činjenicu da najstariji pisani naučno dokazani članak iz medija koji je u ovom slučaju cca 500 godina star znači da taj naziv bude nosioc naziva istoimene loze.

IMG_3609

Ova prića još nije završena bar što se tiće onih koji ne proizvode CK nego ih emocijonalno bode činjenica da CK nije nosioc naziva istoimene loze nego je to Tribidrag. Psssst nemojte ovo raspačavat ali meni to malo graniči sa primitivizmom, znate onu svi protiv nas a mi nismo ništa skrivili, umjesto da iskoristimo povjesnu činjenicu da je kod Ivice Radunića – Kida pronađeno devet trsa CK i od onda se ova štorija počela pozitivno kotrljat.

Ponovo napominjem da nas samo zajedništvo može spasit od najezde velikog i agresivnog kapitala.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: