Zinfandel & Kaštelanski Crljenak wine tour…

Nedjelja 24 svibnja nam je bio nezaboravan dan. Došla je grupa eno – gastro blogera iz USA i moja malenkost iz Dalmacije na čelu sa managing direktorom Blue Danube Wine company iz Californije gosp. Frank Dietrichom. Tema je bila upoznati i kušati vina od Kaštelanskog Crljenka sa više lokacija. Moj izbor je bio Vinarija Krolo iz Strmendolca odmah iza Trilja zatim je povratak u Kaštela i posjeta vinima Bedalov sa osunčanih vinograda na južnim padinama planine Kozjak na cca 400 metar nadmorske visine. Potom smo se spustili do vinograda vinarije Vuina i kultnog vinograda Ivice Radunića – Kida. Nakon toga posjeta vinariji Vuina u Kaštel Štafiliću i uživanje u autentičnoj Dalmatinskoj konobi Radunić u Kaštel Novom. Da bi se na kraju kod obitelji Bedalov u Kaštel Kambelovcu pogostili i uživali u njihovim vinima.

IMG_3051

IMG_3055 IMG_3099 IMG_3103

Započeli smo našu vinsku turu kod vinarije Krolo u Strmendolcu iza Trilja. Bio je pravi užitak slušat Dražana Krolu koji nam je u detalje objašnjavao njegovu mikro lokaciju, utjecaj vjetrova i klime na razvoj grožđa i proces vinifikacije. Imali smo kušavanje nekoliko vina sa naglaskom na Kaštelanski Crljenak. Ovo je najsjeverniji položaj gdje se posadio Kaštelanski Crljenak. Bio je to izuzetni doživljaj kušat vino sa tih položaja znajuči da se Kaštelanski Crljenak večinom sadi pri obali Jadrana. Fino elegantno vino a za bolje razumjevanje svrstao bih ga u kategoriju profinjenih Bordeaux vina vrlo ugodnog mirisa i ne prenaglašenog okusa koji je vrlo kompaktan a sve komponente minerala iz plodne i ekološki čiste zemlje je Krolo spojio u jednu ugodnu cijelinu. Slušajuči komentare oko mene dobio sam utisak da su Ameri izuzetno iznenađeni kvalitetom Kaštelanskog Crljenka vinarije Krolo. Kasnije smo uz prekrasni lunch kod Karoline Krolo kušali i Kaštelanski Crljenak rose on je tako proziran i svijež da se kroz njega može čitat. Veliko hvala obitelji Krolo na gostoprimstvu i vrlo iscrpnim informacijam o vinariji i vinima sa njhovih položaja u idiličnoj kotlini zaštičenoj od vjetrova ali sa klimom koja zahtjeva veliku brigu oko rasta i njegovanja loze. Uskoro če se njihovo imanje sa svim mogučim visoko kvalitetnim uvjetima otvorit i za turistički boravak tu je krasna teraca sa bazenom i pogledom na vinograde i vinariju njihova villa pruža sav komfort i daleko je od buke i gradske vreve, ma pravi odmor za dušu.

IMG_3105 IMG_3110 IMG_3113 IMG_3120 IMG_3122 IMG_3123

Vrijeme je za povratak na obalu Jadrana i posjeta do legendarnog vinskog područje Kaštela. Evo i jedan pogled na Klis izuzetno lijepo mjesto za kratki izlet i za posjetu povjesnoj tvrđavi odakle puca fantastičan pogled na Split i Kaštela.

IMG_3130

Nalazimo se u Kaštel Kambelovcu na samoj obali sa ljepim Kaštelanskim plažama gdje je vinarija i zatvorenog tipa restaurant / konoba obitelji Bedalov. Ovdje Jakov Bedalov sa svojom suprugom i sa četiri ljepotice, od toga su dvije najmlađe blizanke, vodi prekrasno obiteljsko imanje bave se turizmom, tu je wine tasting, uz njih je gastro druženje idealno i za incentivs posjete i sve na jedan vrlo ležeran i kreativan način. Odmah smo sa romantičnim wine tour autom krenili do visoko pozicijoniranih vinograda i krasne gasto kuće na padinama Kozjaka.

IMG_3134 IMG_3136 IMG_3138 IMG_3146 IMG_3159 IMG_3166 IMG_3171

Povratak natrag u Kaštel Kambelovac. Jakov Bedalov če sa svojim ljepoticama pripremit autentični Kaštelanski ručak a mi idemo do Biblijskog vrta gdje je memorijalni mini vinograd posađen od predstavnika Californije, Italije i Kaštela oni su uz pergolu posadili Zinfandel, Primitivo i Kaštelanki Crljenak. Tu je i inskripcija na kamenu i zahvalnica gosp. Miljenku Grgiću na velikom trudu da bi se svijetu dokazalo da je kolijevka Zinfandela u Kaštelima. Ogromno bravo za velikog Meštra o’vina.

IMG_3181 IMG_3185 IMG_3187 IMG_3189 IMG_3190

Vrijeme je za povratak bliže moru. Naš slijedeči cilj je vinograd vinarije Vuina i vinograd Ivice Radunića Kid-a gdje se nalaze stari trsovi loze Kaštelanskog Crljenka odakle su uzeti uzorci za dokazivanje originalnosti Kaštelanskog Crljenka versus Zifandela po DNA metodi.

IMG_3200 IMG_3207 IMG_3218 IMG_3220 IMG_3227 IMG_3228 IMG_3233

Nakon obilaska vinograda naš nas put vodi do autentične Dalmatinske konobe Ivice Radunića – Kida ovdje je sačuvana povjest obitelji a specifičan miris i ugođaj nas vračaju u davna vremena. Nastavili smo sa kušavanje raznih vrsta rakije to je bio pravi užitak. Radunićev Kaštelanski Crljenak kušajemo za vrijeme ručka. Ivica Radunić – Kid je jedan od zadnjih vinara u Kaštelima koji radi vino na starinski način sa minimalnim utjecajem selekcioniranih kvasaca i vina pravi po principu prirodne vinifikacije. Njegova vina nas vračaju u davna vremene jednostavnosti života i u tome je i šarm njegovog Kaštelanskog Crljenka. Upoznali smo i njegovog strica koji je u davna vremena radio u tom vinogradu

IMG_3240 IMG_3245 IMG_3259 IMG_3272 IMG_3277 IMG_3279

Nedaleko od ove konobe se nalazi vinarija Nevena Vuine. Neven je nestor Kaštelanskog novijeg vinarstva prvi je započeo sa kontroliranom vinifikacijom i sad je zauzeo respektabilno mjestu u vinskom svijetu Dalmacije. Njegova vinarija je u Kaštel Štafiliću gdje Vuina zajedno sa svojom šarmantnom suprugom u ukusno uređenom ambijentu vinarije pruža usluge wine tastinga i uparivanja vina sa krasnim home made delicijama. Kušali smo mandulat, ucukrene mendule, bruškete sa bobom i čvarcima te krasni đem od grožđa Babica sa izvrsnim sirom. Kušali smo i Kaštelanski Crljenak rose…divota.

IMG_3290 IMG_3292 IMG_3299 IMG_3301 IMG_3307 IMG_3318 IMG_3320 IMG_3322

Dražan Krolo i Ivica Radunić Kid u ugodnom razgovoru.

IMG_3324

Vratili smo se do ugodnog restorana Vagabundo obitelji Bedalov. Vrhunsko i tipično Dalmatinsko gostoprinstvo sa originalnim delicijama Kaštela. Divlje šparoge sa matovilcem, sipa sa bobom i manistron i rolada sa dalmatinskim namazom artičokama i mladim bižima. Pravi tradicijonalni obid moj naklon obitelji Bedalov, bravo. A mi smo uz izvrsnu hranu pijuckali i ponovo uživali u svim današnjim vinima od naših vinara.

IMG_3326 IMG_3330 IMG_3333 IMG_3334 IMG_3344 IMG_3349 IMG_3351 IMG_3354 IMG_3357 IMG_3360 IMG_3361 IMG_3362 IMG_3365 IMG_3369 IMG_3371 IMG_3372 IMG_3373 IMG_3374

Hvala van na gostoprimstu bilo nam je nezaboravno.

4 komentara Za “Zinfandel & Kaštelanski Crljenak wine tour…”

  1. […] garden Stomorija Wines of Croatia – Zinfandel in Croatia: A Sort of Homecoming Blue Danube Wines Balancana – Zinfandel and Kaštela wine tour […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: