Zinfandel & Kaštelanski Crljenak wine tour…
Nedjelja 24 svibnja nam je bio nezaboravan dan. Došla je grupa eno – gastro blogera iz USA i moja malenkost iz Dalmacije na čelu sa managing direktorom Blue Danube Wine company iz Californije gosp. Frank Dietrichom. Tema je bila upoznati i kušati vina od Kaštelanskog Crljenka sa više lokacija. Moj izbor je bio Vinarija Krolo iz Strmendolca odmah iza Trilja zatim je povratak u Kaštela i posjeta vinima Bedalov sa osunčanih vinograda na južnim padinama planine Kozjak na cca 400 metar nadmorske visine. Potom smo se spustili do vinograda vinarije Vuina i kultnog vinograda Ivice Radunića – Kida. Nakon toga posjeta vinariji Vuina u Kaštel Štafiliću i uživanje u autentičnoj Dalmatinskoj konobi Radunić u Kaštel Novom. Da bi se na kraju kod obitelji Bedalov u Kaštel Kambelovcu pogostili i uživali u njihovim vinima.
Započeli smo našu vinsku turu kod vinarije Krolo u Strmendolcu iza Trilja. Bio je pravi užitak slušat Dražana Krolu koji nam je u detalje objašnjavao njegovu mikro lokaciju, utjecaj vjetrova i klime na razvoj grožđa i proces vinifikacije. Imali smo kušavanje nekoliko vina sa naglaskom na Kaštelanski Crljenak. Ovo je najsjeverniji položaj gdje se posadio Kaštelanski Crljenak. Bio je to izuzetni doživljaj kušat vino sa tih položaja znajuči da se Kaštelanski Crljenak večinom sadi pri obali Jadrana. Fino elegantno vino a za bolje razumjevanje svrstao bih ga u kategoriju profinjenih Bordeaux vina vrlo ugodnog mirisa i ne prenaglašenog okusa koji je vrlo kompaktan a sve komponente minerala iz plodne i ekološki čiste zemlje je Krolo spojio u jednu ugodnu cijelinu. Slušajuči komentare oko mene dobio sam utisak da su Ameri izuzetno iznenađeni kvalitetom Kaštelanskog Crljenka vinarije Krolo. Kasnije smo uz prekrasni lunch kod Karoline Krolo kušali i Kaštelanski Crljenak rose on je tako proziran i svijež da se kroz njega može čitat. Veliko hvala obitelji Krolo na gostoprimstvu i vrlo iscrpnim informacijam o vinariji i vinima sa njhovih položaja u idiličnoj kotlini zaštičenoj od vjetrova ali sa klimom koja zahtjeva veliku brigu oko rasta i njegovanja loze. Uskoro če se njihovo imanje sa svim mogučim visoko kvalitetnim uvjetima otvorit i za turistički boravak tu je krasna teraca sa bazenom i pogledom na vinograde i vinariju njihova villa pruža sav komfort i daleko je od buke i gradske vreve, ma pravi odmor za dušu.
Vrijeme je za povratak na obalu Jadrana i posjeta do legendarnog vinskog područje Kaštela. Evo i jedan pogled na Klis izuzetno lijepo mjesto za kratki izlet i za posjetu povjesnoj tvrđavi odakle puca fantastičan pogled na Split i Kaštela.
Nalazimo se u Kaštel Kambelovcu na samoj obali sa ljepim Kaštelanskim plažama gdje je vinarija i zatvorenog tipa restaurant / konoba obitelji Bedalov. Ovdje Jakov Bedalov sa svojom suprugom i sa četiri ljepotice, od toga su dvije najmlađe blizanke, vodi prekrasno obiteljsko imanje bave se turizmom, tu je wine tasting, uz njih je gastro druženje idealno i za incentivs posjete i sve na jedan vrlo ležeran i kreativan način. Odmah smo sa romantičnim wine tour autom krenili do visoko pozicijoniranih vinograda i krasne gasto kuće na padinama Kozjaka.
Povratak natrag u Kaštel Kambelovac. Jakov Bedalov če sa svojim ljepoticama pripremit autentični Kaštelanski ručak a mi idemo do Biblijskog vrta gdje je memorijalni mini vinograd posađen od predstavnika Californije, Italije i Kaštela oni su uz pergolu posadili Zinfandel, Primitivo i Kaštelanki Crljenak. Tu je i inskripcija na kamenu i zahvalnica gosp. Miljenku Grgiću na velikom trudu da bi se svijetu dokazalo da je kolijevka Zinfandela u Kaštelima. Ogromno bravo za velikog Meštra o’vina.
Vrijeme je za povratak bliže moru. Naš slijedeči cilj je vinograd vinarije Vuina i vinograd Ivice Radunića Kid-a gdje se nalaze stari trsovi loze Kaštelanskog Crljenka odakle su uzeti uzorci za dokazivanje originalnosti Kaštelanskog Crljenka versus Zifandela po DNA metodi.
Nakon obilaska vinograda naš nas put vodi do autentične Dalmatinske konobe Ivice Radunića – Kida ovdje je sačuvana povjest obitelji a specifičan miris i ugođaj nas vračaju u davna vremena. Nastavili smo sa kušavanje raznih vrsta rakije to je bio pravi užitak. Radunićev Kaštelanski Crljenak kušajemo za vrijeme ručka. Ivica Radunić – Kid je jedan od zadnjih vinara u Kaštelima koji radi vino na starinski način sa minimalnim utjecajem selekcioniranih kvasaca i vina pravi po principu prirodne vinifikacije. Njegova vina nas vračaju u davna vremene jednostavnosti života i u tome je i šarm njegovog Kaštelanskog Crljenka. Upoznali smo i njegovog strica koji je u davna vremena radio u tom vinogradu
Nedaleko od ove konobe se nalazi vinarija Nevena Vuine. Neven je nestor Kaštelanskog novijeg vinarstva prvi je započeo sa kontroliranom vinifikacijom i sad je zauzeo respektabilno mjestu u vinskom svijetu Dalmacije. Njegova vinarija je u Kaštel Štafiliću gdje Vuina zajedno sa svojom šarmantnom suprugom u ukusno uređenom ambijentu vinarije pruža usluge wine tastinga i uparivanja vina sa krasnim home made delicijama. Kušali smo mandulat, ucukrene mendule, bruškete sa bobom i čvarcima te krasni đem od grožđa Babica sa izvrsnim sirom. Kušali smo i Kaštelanski Crljenak rose…divota.
Dražan Krolo i Ivica Radunić Kid u ugodnom razgovoru.
Vratili smo se do ugodnog restorana Vagabundo obitelji Bedalov. Vrhunsko i tipično Dalmatinsko gostoprinstvo sa originalnim delicijama Kaštela. Divlje šparoge sa matovilcem, sipa sa bobom i manistron i rolada sa dalmatinskim namazom artičokama i mladim bižima. Pravi tradicijonalni obid moj naklon obitelji Bedalov, bravo. A mi smo uz izvrsnu hranu pijuckali i ponovo uživali u svim današnjim vinima od naših vinara.
Hvala van na gostoprimstu bilo nam je nezaboravno.
4 svibnja, 2016 u 12:23 pm
[…] Balancana – Zinfandel and Kaštela wine tour […]
12 svibnja, 2016 u 7:28 am
….nice storry about Cro Zin…
11 svibnja, 2016 u 11:07 pm
[…] garden Stomorija Wines of Croatia – Zinfandel in Croatia: A Sort of Homecoming Blue Danube Wines Balancana – Zinfandel and Kaštela wine tour […]
12 svibnja, 2016 u 7:27 am
txs…it was a great day…